WebP چیست؟ چرا باید از آن استفاده کنیم؟

WebP چیست؟ چرا باید از آن استفاده کنیم؟

همه شما می‌دانید که  JPG،JPEG ، GIF و PNG فرمت‌های تصویری هستند که معمولا مورد استفاده قرار می‌گیرند. WebP یکی دیگر از اعضای خانواده فرمت تصویر است که مورد علاقه طراحان و توسعه‌دهندگان در سراسر جهان است. اگر هنوز در مورد آن نشنیده‌اید، پس حداقل یک دهه تاخیر دارید. اگر می‌خواهید بدانید WebP چیست و چرا باید از آن استفاده کنیم، در ادامه مقاله همراه ما باشید.

ممکن است اخیرا متوجه شده باشید که یک فرمت تصویری آنلاین در مرورگر شما به نمایش در می‌آید که شاید برایتان جدید باشد. این فرمت WebP نامیده می‌شود، فرمتی که 12 سال است وجود دارد اما خیلی مورد توجه قرار نمی‌گرفت. چرا که این فرمت در ابتدا مشکلاتی با سازگاری مرورگر داشت و توسعه‌دهندگان به همین دلیل از این فرمت زیاد استفاده نمی‌کردند. اما امروزه گوگل کروم، اپرا، موزیلا و مایکروسافت همگی از فرمت تصویر WebP  پشتیبانی می‌کنند.

به جرات می‌توان گفت WebP در این مرحله به طور گسترده‌ای به عنوان استاندارد پذیرفته شده است. از سال 2022، WebP  بیش از 97 درصد از سهم بازار را در بین مرورگرهای وب دارد. امروزه دیگر سیستم‌های مدیریت محتوا مانند وردپرس و ابزارهای گرافیکی مانند فتوشاپ با این فرمت مشکلی ندارند و به‌راحتی آن را پشتیبانی می‌کنند.

فرمت WebP چیست؟

WebP یک فرمت فایل تصویری است که توسط گوگل توسعه یافته و به عنوان جایگزینی برای فرمت‌های JPEG، PNG و GIF در نظر گرفته شده است. هم از فشرده‌سازی بدون اتلاف و همچنین انیمیشن و شفافیت آلفا پشتیبانی می‌کند.

گوگل فرمت WebP را در سپتامبر 2010 معرفی کرد و اولین نسخه پایدار کتابخانه پشتیبانی خود را در آوریل 2018 منتشر کرد.

این فرمت به طور خاص برای تصاویر آنلاین در وب‌سایت‌ها ایجاد شد و برای توسعه‌دهندگان وب هدف قرار گرفت. WebP به گونه‌ای ساخته شده تا فرمت فایل سبک‌تر و سریع‌تری باشد که می‌تواند به صرفه‌جویی در فضای سرورها کمک کند و پشتیبانی از تصاویر با کیفیت بالا را بدون ایجاد مشکل در بارگذاری در مرورگرها آسان‌تر کند.

چه مرورگرهایی از WebP پشتیبانی می‌کنند؟

WebP توسط اکثر مرورگرهای اصلی پشتیبانی می‌شود. در حال حاضر با کروم، سافاری، فایرفاکس، اج و اپرا، همراه با طیف گسترده‌ای از برنامه‌های افزودنی و ابزار کار می‌کند. همانطور که محبوبیت WebP در سال‌های اخیر شروع به رشد کرده است، پشتیبانی بیشتر همچنان اضافه می‌شود.

WebP چه مزایایی نسبت به فرمت‌هایی مانند PNG یا JPEG دارد؟

تصاویر بدون اتلاف با استفاده از WebP باعث صرفه‌جویی در فضا می‌شوند. آنها حدود 26٪ کوچکتر از PNGها هستند در حالی که هنوز شفافیت را ممکن می‌کنند. این بدان معناست که وب‌سایت‌ها، به ویژه آنهایی که تصاویر زیادی دارند، می‌توانند سریع‌تر برای کاربران بارگذاری شوند و حتی ممکن است سئو و رتبه‌بندی موتورهای جستجو را بهبود ببخشند.

به همین ترتیب، تصاویر با اتلاف نیز با WebP باعث صرفه‌جویی در فضا می‌شوند. تصاویر با اتلاف WebP بین 25 تا 34 درصد کوچکتر از تصاویر JPEG مشابه هستند. آنها همچنین می‌توانند عملکرد بهتری نسبت به JPEGها در مورد کوچک کردن تصاویر بدون آسیب جدی در ظاهر داشته باشند.

(فشرده‌سازی تصویر با اتلاف یاLossy  فرآیندی است که برخی از داده‌ها را از فایل تصویری شما حذف می‌کند و حجم کلی فایل را کاهش می‌دهد. این فرآیند برگشت ناپذیر است، به این معنی که اطلاعات فایل برای همیشه حذف می‌شود. اما فشرده‌سازی تصویر بدون اتلاف کیفیت تصویر را کاهش نمی‌دهد و فقط داده‌های اضافی و غیرضروری که به‌طور خودکار توسط دستگاه مورد استفاده برای گرفتن عکس اضافه می‌شود را حذف می‌کند.)

WebP همچنین می‌تواند برای ایجاد تصاویر متحرک مانند GIF اما با پتانسیل بیشتر برای فشرده‌سازی و بهتر از تصاویر استاتیک، استفاده شود.

معایب WebP چیست؟

 حال که با مزیت‌های فرمت WebP آشنا شدید بهتر است معایب آن را هم بدانید. اولین عیب این فرمت این است که در حال حاضر، همه مرورگرهای وب با فرمت WebP سازگار نیستند. مانند IE. همچنین تصاویر WebP از پردازنده بیشتری در مقایسه با تصاویر GIF استفاده می‌کنند تا تصاویر متحرک را به نمایش بگذارند.

بسیاری از وب‌سایت‌ها هنوز از آپلود تصاویر WebP پشتیبانی نمی‌کنند و خیلی از ویرایشگرهای تصاویر با این فرمت سازگاری ندارند.

با توجه به اینکه WebP برای تصاویر آنلاین ساخته شده گرافیست‌کارها و عکاسان که عموما به دنبال فرمت‌های عکس بدون تاثیر بر کیفیت عکس مانند RAW هستند از این فرمت استقبال نمی‌کنند.

چگونه فرمت WebP را باز کنیم؟

گزینه‌های زیادی برای باز کردن فایل‌های WebP وجود دارد. مرورگرهایی که نام بردیم، مانند کروم، فایرفاکس، سافاری و اج، فایل‌های WebP را برای شما باز می‌کنند، بنابراین می‌توانید همیشه در مرورگر با آنها کار کنید. ابزارهای آنلاین ویرایش تصویر، مانند ImageMagick یا Pixlr نیز می‌توانند آنها را مدیریت کنند. نسخه‌های جدید فتوشاپ هم بدون مشکل با این فرمت کار می‌کنند.

چرا باید از WebP استفاده کنیم؟

با استفاده از WebP، وب‌مسترها و توسعه‌دهندگان وب می‌توانند تصاویر کوچکتر و غنی‌تری ایجاد کنند که وب را سریع‌تر می‌کند. تصاویر بدون زمینه WebP در مقایسه با PNGها 26 درصد کوچکتر هستند. همچنین بین 25 تا 34 درصد کوچکتر از تصاویر JPEG قابل مقایسه با شاخص کیفیت معادل SSIM هستند.

فرمت WebP اساساً با هدف ایجاد تصاویر کوچکتر و زیباتر به وجود آمده که می‌تواند به سرعت بخشیدن وب کمک کند. بنابراین منطقی است اگر دارای سایت هستید از این فرمت استفاده کنید. چه چیز بهتری می‌خواهید، حجم کمتر بدون افت کیفیت و در نتیجه سرعت بارگذاری بیشتر.

آیا فایل‌های WebP امن هستند؟

به طور کلی می‌توان گفت بله، فایل‌های WebP معمولاً فقط حاوی تصاویر فشرده‌ شده هستند و به اندازه JPEG  و سایر فرمت‌های تصویر ایمن هستند.

آیا فایل‌های WebP می‌توانند حاوی ویروس باشند؟

درست مانند فایل‌هایJPG  یا PNG، فایل‌های WebP گاهی اوقات می‌توانند حاوی ویروس باشند، بنابراین بهتر است فایل‌هایی را که دانلود می‌کنید از نظر بدافزار اسکن کنید.

پیوند به فایل‌های تصویری همچنان می‌تواند شما را به بدافزار هدایت کند و فایل‌های تصویری ممکن است با خود ویروس به همراه داشته باشند. فقط تصاویر WebP را از یک منبع قابل اعتماد دانلود کنید تا خیالتان راحت باشد.

تبدیل فرمت WebP به jpg و بالعکس

روش‌های زیادی برای تبدیل فرمت WebP به دیگر فرمت‌ها از جمله jpg وجود دارد. از جمله روش‌های آنلاین، که نیازی به هیچ نرم‌افزار جانبی ندارند. بهترین سایتی که می‌تواند تصاویر WebP را به دیگر فرمت‌ها از جمله jpg تبدیل کند، سایت eagif است.

این سایت امکان تبدیل فایل‌های WebP را به دیگر فرمت‌ها از jpg، png، gif و mp4 و بالعکس فراهم کرده است. کافی است وارد لینک ezgif.com/webp-maker شده و تصاویر خود را آپلود کنید و به هر فرمتی که دوست دارید تبدیل کنید.

WebP چیست؟ تبدیل فرمت WebP به jpg و بالعکس

اما اگر نمی‌خواهید به صورت آنلاین فرمت تصاویر WebP را به دیگر فرمت‌ها تبدیل کنید، نگران نباشید. نسخه‌های جدید فتوشاپ این کار را برای شما انجام می‌دهند و به راحتی با باز کردن این فرمت در فتوشاپ می‌توانید آن‌ها را به دیگر فرمت‌های سازگار با فتوشاپ تبدیل کنید.

مشکلی که فتوشاپ با فرمت WebP دارد این است که اولا نسخه‌های قدیمی، این فرمت را ساپورت نمی‌کنند و دوما امکان خروجی گرفتن به صورت WebP در فتوشاپ وجود ندارد. یعنی شما نمی‌توانید دیگر فرمت‌های تصاویر را به WebP تبدیل کنید. البته برای هر مشکلی راه حلی وجود دارد. اگر می‌خواهید بدانید راه حل مشکل ذخیره‌سازی فرمت WebP در فتوشاپ چیست با ادامه مقاله همراه باشید.

دانلود پلاگین ذخیره‌سازی WebP در فتوشاپ

راه حل مشکل ذخیره‌سازی فرمت WebP در فتوشاپ چیست؟

همانطور که گفتیم با نصب یک پلاگین می‌توانید توسط فتوشاپ خروجی WebP بگیرید. فقط کافی است فایل زیپ ریز را دانلود کرده، از حالت فشرده خارج کنید و فایل WebP.8bi را در مسیر پلاگین فتوشاپ Paste کنید. مسیر پیش‌فرض پلاگین فتوشاپ به این شکل است:

C:\Program Files\Adobe Photoshop 2022\Plug-ins

حال با باز کردن فتوشاپ و زدن دکمه Save متوجه می‌شوید که گزینه WebP هم به دیگر فرمت‌های خروجی اضافه شده است.

روش ذخیره سازی فایل WebP در فتوشاپ

تاثیر فرمت WebP بر سئوی سایت چیست؟

محتوای وب‌سایت فقط کلمات نوشته شده در صفحات نیست. محتوا شامل تصاویر، گرافیک‌های متحرک، فیلم‌ها و پادکست‌ها در میان ماژول‌های دیگر است. این ماژول‌های محتوا به بازاریابی کمک کرده و وب‌سایت شما را برای کاربر جذاب می‌کنند، زیرا آنها چندین ماژول محتوا را برای دریافت اطلاعات دریافت می‌کنند.

همه ما دوست داریم محتوای تصویری (تصاویر) را در وب‌سایت ببینیم، زیرا آنها به درک آسان زمینه کمک می‌کنند. برای درک مفهوم، لازم نیست همه کلمات را مرور کنیم. تصاویر به سرعت پیام را ارسال می‌کنند.

با این حال، این ماژول‌ها فضای زیادی را در وب‌سایت اشغال می‌کنند و زمان بارگذاری صفحه وب را نیز افزایش می‌دهند. یعنی وقتی تصاویر بیشتری در یک صفحه وب قرار می‌دهیم، آن صفحه کندتر می‌شود.

بنابراین، ما تصاویر را با استفاده از ابزار فشرده می‌کنیم تا اندازه آنها را کاهش دهیم و زمان بارگذاری صفحه را کاهش دهیم.

مگ‌های فشرده شده پیکسلی می‌شوند و کیفیت را ارائه نمی‌دهند. این موارد برای موتورهای جستجو یا کاربر مورد پسند نیستند.

یک چرخ‌دنده کوچک در یک ماشین بزرگ

ما در دوراهی گیر کرده‌ایم که چه تعداد تصویر باید استفاده کنیم و چقدر باید فشرده کنیم تا کیفیت آنها مختل نشود و سرعت وب‌سایت نیز خوب باقی بماند زیرا سرعت وب‌سایت یک فاکتور بزرگ رتبه‌بندی برای گوگل است.

به همین منظور گوگل بیکار ننشست و در سال 2010 فرمت WebP را به منظور کاهش حجم تصاویر بدون کاهش کیفیت را معرفی کرد.

این فرمت می‌تواند با کم کردن حجم تصاویر، زمان بارگذاری هر تصویر را کمتر کرده و در نتیجه باعث کمتر شدن زمان بارگذاری کل صفحه شود در حالیکه همچنان کیفیت را حفظ می‌کند. با این کار می‌توانید چندین تصویر را برای ارائه بهتر محتوا و جذابیت بصری اضافه کنید، بنابراین تجربه کاربری بهتری خواهید داشت.

با زمان بارگذاری بهتر و تجربه کاربر، رتبه بهتری در موتورهای جستجو به دست می‌آید. ببینید، چگونه یک قالب تصویر بر بازاریابی شما تأثیر می‌گذارد. یک چرخ‌دنده کوچک در یک ماشین بزرگ.

WebP تصاویر با کیفیت در اندازه کوچکتر

WebP یک فرمت تصویر جمع و جور و مدرن است که می‌توانید از آن برای ارائه تصاویر باکیفیت با اندازه فایل کوچکتر از فرمت‌های سنتی مانند JPEG و PNG استفاده کنید. با تصاویر کوچکتر، سایت شما سریع‌تر بارگذاری می‌شود و بدون به خطر انداختن کیفیت تصویر سایت، رتبه بهتری در سئو کسب می‌کند.

در حالی که سرعت سایت برای سئوی شما کلیدی است، تصاویر WebP همچنین می‌توانند بزرگترین رنگ محتوایی LCP شما را بهینه کنند. LCP معیار اصلی Google Web Vitals است و مدت زمانی را که طول می‌کشد تا یک سایت بزرگترین محتوای خود را در بالای صفحه بارگذاری کند را اندازه‌گیری می‌کند. LCP برای اولین بار در سال 2021 معرفی شد و اکنون یکی از سیگنال‌های اصلی رتبه‌بندی گوگل است.

حال که متوجه شدید WebP چیست و چرا باید از آن استفاده کنیم، بهتر است هر چه سریع‌تر دست به کار شده و از این به بعد در وب‌سایت‌های خود به سراغ این فرمت تصویری بروید.

این مطالب را هم حتما بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این پیشنهاد یکبار برای شما نمایش داده می‌شود.

اگر کودک 3 تا 7 سال دارید…

حیوانات را به خانه ببرید!!!

هدیه‌ای ارزان و مناسب برای کودکان، دوستان و آشنایان

همین حالا رایگان امتحان کنید