دامنه، آدرس سایت و شاید یکی از مهمترین بخشهایی است که باید در ابتدای راهاندازی سایت به آن توجه کنیم. زیرا این نام به عنوان برند ما قرار است در ذهن مخاطبان باقی بماند. برای ثبت دامنه، پسوندهای مختلفی وجود دارد که پسوند ir از جمله آنهاست. ثبت دامنه ir با دیگر دامنهها تفاوتهای جزئی دارد که در این آموزش قصد داریم به شما یاد دهیم چطور میتوانید با اطلاعات کامل اقدام به ثبت دامنه آیآر کنید. پس با من ابوالفضل انصاری مدیر سایت تیکو همراه باشید تا آموزش ثبت دامنه ir را قدم به قدم مشاهده کنیم.
دامنه آیآر چیست؟
دامنهها پسوندهای مختلفی دارند مانند .com، .net، .org و … که در این بین پسوند دامنه .ir (دات آیآر) برای کشور ایران در نظر گرفته شده است و سایتهایی که مرتبط با ایران هستند، میتوانند از این دامنه استفاده کنند. البته این به آن معنی نیست که کاربران کشورهای دیگر نمیتوانند سایتهای با پسوند ir را مشاهده کنند بلکه این دامنهها در تمامی نقاط جهان در دسترس همه هستند و برای همه افراد روی کره زمین نمایش داده میشوند.
چرا نیاز به ثبت دامنه داریم؟
احتمالا همه شما در حال حاضر در یک ساختمان سکونت دارید. اگر ساختمان شما آدرسی نداشته باشد، چگونه انتظار دارید افراد دیگر شما را پیدا کنند. در وبسایتها هم به همین شکل است. اگر شما سایتی دارید، قطعا نیازمند آدرس هم هستید. حتی اگر سایتی هم ندارید میتوانید دارای آدرس اینترنتی باشید (مثل زمینی که هنوز ساختمانی در آن احداث نشده است).
اطلاعات سایت شما در محلی به نام هوست (هاست) ذخیره و نگهداری میشود. اگر قصد داشته باشید کاربران به سراغ سایتتان بیایند باید به آنها کدپستی یا IP سایت خود را بدهید. از آنجائیکه به خاطر سپردن IP کار آسانی نیست به همین منظور از دامنه استفاده میشود. درست مثل ticko.ir
پس همه کسانی که قصد دارند برای خود سایت داشته باشند نیازمند این هستند که یک دامنه ثبت کنند.
قیمت دامنه ir چقدر است؟
همیشه پرداخت هزینه برای استفاده از سرویس و خدمات جزو سوالهای اصلی کاربران است. همانطور که در مقاله اولین قدم برای داشتن سایت توضیح دادهام ما فقط میتوانیم دامنهها را اجاره کنیم و امکان خرید دامنه برای افراد وجود ندارد.
بازه زمانی اجاره دامنه یک ساله یا 5 ساله بوده و هزینه اجاره آن نسبت به دیگر پسوندهای دامنه بسیار بسیار پایینتر است. در حال حاضر که در حال نگارش این مقاله هستم، هزینه اجاره دامنه به مدت یک سال 25 هزار تومان است در حالیکه برای دامنه .com باید چیزی حدود 300 هزار تومان پرداخت کنید. همچنین اگر قصد اجاره 5 ساله داشته باشید با کمتر از 50 هزار تومان میتوانید این کار را انجام دهید.
پسوندهای آیآری که نمیتوانید ثبت کنید
پسوند ir شامل پیشوندهایی است که اجازه ثبت آن برای همه افراد مقدور نیست و برای این کار باید مدارکی ارائه دهید. به عنوان مثال پسوند co.ir برای شرکتها در نظر گرفته شده و برای ثبت آن نیازمند مدارک رسمی ثبت شرکت هستید.
یا پسوندهای ac.ir برای مراکز آموزشی و دانشگاهی است و جهت ثبت آن باید مدارک موسسه آموزشی ارائه دهید. همچنین ثبت net.ir برای شرکتها، مؤسسات یا نهادهای غیردولتی و org.ir برای موسسات و سازمانهای غیرانتفاعی، NGOها، انجمنها، و موسسات بینالمللی که دولت ایران یا یکی از موسسات آن عضو آنهاست، امکان پذیر است.
مزایا و معایب دامنه ir
دامنه ir همانند بسیاری از چیزهای دیگر دارای مزایا و معایبی است که بهتر است قبل از اقدام به خرید آنها را بدانید.
مزایای دامنه ir
قابلیت اعتماد:
از آن جایی که برای ثبت دامنه ir نیاز است در مرکز ثبت دامنه کشوری ایران (ایرنیک) ثبتنام کرده و احراز هویت شوید، پس این نوع دامنهها قابل اعتمادتر بوده و مالکان آنها افراد مشخصی هستند.
زمانی که افراد حقیقی قصد دارند در ایرنیک ثبتنام کنند نیاز است که اطلاعاتی مانند کدملی، نشانی منزل، کدپستی، شماره تماس و … را وارد کرده و احراز هویت شوند. همچنین افراد و شرکتها حقوقی نیز باید اطلاعات حقوقی خود مانند شماره ثبت شرکت و … را در این سامانه وارد کنند.
شما میتوانید با مراجعه به لینک http://whois.nic.ir اطلاعات مالک دامنه را مشاهده کنید. به عنوان مثال برای سایت تیکو باید وارد این لینک شوید: http://whois.nic.ir/WHOIS?name=ticko.ir
قیمت ثبت دامنه ir:
اولین مزیت دامنههای ir نسبت به دیگر دامنهها قیمت بسیار ارزان آنهاست. دامنه های ir به قدری ارزان هستند که هیچ پسوند دامنه دیگری توان رقابت با این نوع از دامنهها را ندارند. معمولا با پرداخت هزینه اجاره یک ساله دامنه com میتوانید به مدت 30 سال دامنه ir اجاره کنید. این فوقالعاده نیست؟
با توجه به افزایش نرخ ارز همواره هزینه ثبت یا تمدید دامنههای بینالمللی بیشتر میشود اما دامنههای ir از این قضیه مستثنی هستند.
در امان از تحریمها:
گاها مشاهده شده شرکتهای خارجی ارائه دهنده سرویس دامنههای بینالمللی به علت تحریمها اقدام به قطع دسترسی کاربران ایرانی میکنند. دامنههای ir به علت ایرانی بودن احتمال قطع آنها به واسطه تحریمها صفر است و از این لحاظ در امان هستید.
سئوی بهتر برای کاربران ایرانی
اگر اطلاعاتی درباره سئو ندارید بهتر است مقاله سئو چیست را بخوانید تا با کلیات آن آشنا شوید. گوگل در الگوریتمهای جدید خود همواره به دنبال نمایش نتایج جستجو بر اساس منطقه مکانی و زندگی افراد است که به آن سئوی محلی یا local seo میگویند. مثلا اگر کسی از استان قزوین در گوگل کلمه رستوران را سرچ کند، رستورانهای موجود در قزوین در نتایج بالاتری قرار میگیرند.
این موضوع در سطح جهانی هم صدق میکند. از آن جایی که دامنههای ir برای کاربران ایرانی در نظر گرفته شدهاند و یکی از عوامل نشان دهنده ایرانی بودن سایتها هستند، پس احتمال رتبه گرفتن آنها در نتایج جستجوی ایرانیها بیشتر خواهد بود.
البته فراموش نکنید که عوامل رتبهبندی گوگل و سئو بسیار زیاد هستند که پسوند دامنه جزو کماهمیتترین آنهاست.
معایب دامنه ir
نیاز به ثبت در ایرنیک:
همانطور که پیشتر گفتیم برای ثبت دامنه ir باید در سایت مرکز ثبت دامنه کشوری ایران (ایرنیک) اقدام به ثبتنام کرده و احراز هویت شوید. البته این کار خیلی از شما زمان نمیگیرد. بلکه میتوانید در کمتر از بیست دقیقه این ثبتنام را انجام دهید که آموزش آن را بهزودی قرار میدهیم. اگر بهتر است بگوییم ثبتنام در ایرنیک به خودی خود نه تنها جزو معایب نیست بلکه با توجه به احراز هویت میتوان از آن به عنوان مزیت نیز نام برد، اما زمانی که باید صرف کرده و در ایرنیک ثبتنام کنید میتواند جزو معایب باشد.
ثبت دامنههای بینالمللی نیازی به این کار ندارند.
هر دامنهای را نمیتوانید ثبت کنید
اشخاص حقیقی اجازه ثبت برخی از نامهای دامنه را ندارند. شما نمیتوانید دامنههایی مانند iran.ir، sabteahval.ir یا مواردی از این دست را ثبت کنید. در واقع دامنههایی که به اسم مکانهای عمومی، ادارات دولتی، نام اشخاص سرشناس و عبارتهای غیراخلاقی اشاره دارند، اجازه ثبت نمیگیرند و یا اگر هم اشتباها اجازه ثبت داده شود احتمالا در آینده از شما سلب امتیاز خواهند شد.
به عنوان مثال اگر شما نام روستای خود را که در دوره افتادهترین منطقه استانتان واقع است ثبت کنید، دهیار روستایتان میتواند به علت شخص حقوقی بودن و ارائه مدارک مثبته با ثبت شکایت مالکیت دامنه را از شما بگیرد.
فرض کنید شما یک نام خاص برای دامنه خود ثبت کنید که در حال حاضر از نظر حقوقی هم مشکلی نداشته باشد. اگر شخصی اقدام به ثبت شرکت با آن نام خاص را بکند، پس از ثبت شرکت میتواند مالکیت دامنه را از شما بگیرد.
همچنین امکان ثبت دامنه فارسی با پسوند .ir میسر نیست. برای مثال علی.ir، برای اینکار تنها میتوانید از پسوندهای com و net استفاده کنید.
احتمال محرومیت از برخی سرویسهای جهانی:
همانطور که در امان بودن دامنههای ir از تحریمها جزو مزایای آن محسوب میشد، محرومیت از برخی سرویسهای جهانی به واسطه همین تحریمها جزو معایب این دامنههاست. چرا که برخی ازشرکتهای ارائه دهنده سرویسهای تحت وب به خاطر تحریمها به کاربران ایرانی و دامنههای ir خدماتی ارائه نمیدهند.
به عنوان مثال شرکت گوگل در حال حاضر به دامنههای ir اجازه نمیدهند که از سرویس تبلیغات این شرکت به صورت فراگیر استفاده کنند. بلکه فقط با اعمال محدودیتهایی امکان استفاده از این سرویس گوگل میسر است. با محرومیت از سرویس تبلیغات گوگل روزانه حجم عظیمی از بازدیدهای سایت شما از دست خواهد رفت.
پس اگر برنامهای برای استفاده از این سرویسهای بینالمللی ندارید بهتر است همان دامنه ir را ثبت کنید در غیر اینصورت به فکر پسوند دامنههای دیگر مثل com باشید.
نیازمند زمان برای فعالسازی:
دامنههای بینالمللی بلافاصه پس از خرید فعال شده و در اختیار مدیران سایت قرار میگیرند در حالیکه برای فعال شدن دامنه های ir باید حداقل 24 ساعت و شاید تا 10 روز صبر کنید.
نکاتی که باید پیش از ثبت دامنه ir بدانید
- حتما پیش از ثبت دامنه مقاله ویژگیهای یک دامنه خوب را بخوانید
- شما باید برای ثبت دامنه ir ابتدا شناسه ایرنیک دریافت کنید.
- اگر دامنه ir را به صورت 5 ساله ثبت کنید به میزان زیادی در هزینهها صرفهجویی خواهد شد چرا که با پرداخت هزینه 2 سال میتوانید به مدت 5 سال مالکیت دامنه را داشته باشید.
- امکان ثبت و تمدید دامنه ir بین ساعت 23 تا 30 دقیقه بامداد وجود ندارد چرا که سامانه ثبت دامنه ایرنیک به دلیل بهروزرسانی در این بازه زمانی در دسترس نیست.
- کاراکترهای مجازی که میتوانید در نام دامنه استفاده کنید شامل حروف a تا z، ارقام 0 تا 9 و خط تيره است. البته خط تیره را نمیتوانید در ابتدا یا انتهای نام دامنه به کار ببرید و فقط مجاز به استفاده در بین نام دامنه هستید. همچنین استفاده از فاصله یا همان space نیز در نام دامنه مجاز نیست. از حروف فارسی هم در هنگام ثبت دامنه ir نمیتوانید استفاده کنید اما برای com و net مشکلی برای ثبت دامنه فارسی وجود ندارد.
- حداقل طول نام دامنه باید شامل 3 کاراکتر باشد و اجازه ثبت دامنه 2 یا تک حرفی وجود ندارد.
- فعالسازی و تایید دامنههای ir توسط ایرنیک حداقل 24 ساعت و تا 10 روز ممکن است طول بکشد، پس صبور باشید.
- شما اجازه ثبت دامنههای پرمیوم را ندارید. دامنههای پرمیوم همان نام مکانهای عمومی، دولتی یا برخی از نامهای اشخاص هستند.
آموزش ثبت دامنه ir آیآر
1. دریافت شناسه ایرنیک
برای ثبت دامنه ir همانطور که گفتیم باید ابتدا وارد سامانه مرکز ثبت دامنه کشوری ایران (ایرنیک) به نشانی nic.ir شوید و مراحل ثبتنام را تا دریافت شناسه ایرنیک تکمیل کنید.
2. ورود به سایتهای فروش دامنه ir
پس از دریافت شناسه، وارد یکی از سایتهای ارائه دهنده سرویس دامنه شده و در آن ثبتنام کنید. سایتهایی مانند ایران سرور، سرورپارس، میهن وب هاست، ایران هاست، پارس پک و … از جمله سایتهای معتبر در این زمینه هستند.
پس از ثبتنام وارد قسمت ثبت دامنه شوید.
3. بررسی وجود نام دامنه
ما کار را در سایت ایران سرور ادامه میدهیم اما مابقی سایتها هم همانند این سایت هستند فقط در ظاهر کار کمی با هم تفاوت دارند.
پس از وارد شدن به یکی از سایتهای ارائه دهنده سرویس دامنه، باید ابتدا بررسی کنید که آیا دامنه مورد نظر شما آزاد است یا خیر! زیرا ممکن است دامنه قبلا توسط شخص یا شرکت دیگری ثبت شده باشد. برای این کار در کادر مربوطه اقدام به بررسی وجود نام دامنه انتخابی کنید.
اگر نام دامنه برای شما موجود بود و پیش از این توسط فرد دیگری ثبت نشده بود، میتوانید به سراغ مرحله بعد بروید، در غیر اینصورت باید نام دیگری برای دامنه خودتان انتخاب کنید. به عنوان مثال ما نام دامنه ticko.ir را جستجو کردیم و پیغام داد که این دامنه قبلا ثبت شده است. این پیغام به این معنی است که ما اجازه ثبت دامنه ticko.ir را نداریم.
حالا ما دامنه tickoteam.ir را جستجو میکنیم و پیغام سبز رنگ موجود بودن دامنه برای ما به نمایش در میآید. فقط کافی است روی دکمه ثبت دامنه بزنیم و کار را ادامه دهیم.
4. انتخاب بازه زمانی ثبت دامنه ir
در این مرحله نیاز است که بازه زمانی ثبت دامنه خود را انتخاب کنید. این بازه زمانی میتواند یکساله یا پنج ساله باشد. البته پیشنهاد ما این است که دامنه خود را به صورت 5 ساله به ثبت برسانید. چرا که کلی در هزینههای شما صرفهجویی خواهد شد و از طرفی هم نیاز به تمدید سالانه ندارید. روی افزودن به سبد خرید بزنید و در پایین صفحه روی دکمه ادامه خرید کلیک کنید.
5. تنظیمات دامنه ir
این صفحه جایی است که باید اقدام به تنظیم کردن اطلاعات دامنه کنید. ابتدا شناسه ایرنیک خود را در قسمت اول وارد کرده و در بخش بعدی اقدام به تنظیم DNSها کنید. DNSها در واقع برای اتصال بین هوست (هاست) با دامین به کار میروند و کار تبدیل IP با نام دامنه را بر عهده دارند.
اگر مایل به استفاده از DNSها هستید حداقل باید اطلاعات دو DNS خود را در کادرهای مشخص شده وارد نمایید. این DNSها توسط شرکتهای هوستینگ (هاستینگ) در اختیار شما قرار میگیرند. اگر هوست (هاست) خود را از سایتی که در آن اقدام به ثبت دامنه میکنید تهیه کردهاید نیازی به تنظیم DNS ندارید. در غیر اینصورت باید DNSهایی که از هوست (هاست) دیگری دریافت کردهاید در این دو قسمت وارد کنید و روی دکمه ادامه بزنید.
اگر هم فعلا DNSها را در اختیار ندارید اشکالی ندارد، بدون تغییر در تنظیمات به مرحله بعد بروید چرا که پس از ثبت دامنه هم امکان تغییر DNS وجود دارد.
6. نهایی کردن سفارش ثبت دامنه ir
تقریبا کار به اتمام رسیده و برای نهایی کردن سفارش خود باید اقدام به پرداخت هزینه دامنه کنید. برای این منظور روی دکمه پرداخت نهایی کلیک کنید تا به درگاه بانکی متصل شده و اقدام به پرداخت کنید. البته در ابتدای آموزش عرض کردم که باید در یکی از این سایتهای ارائه دهنده دامنه ثبتنام کرده باشید، اگر این کار را انجام ندادید پیش از متصل شدن به درگاه بانکی به صفحه ثبتنام یا ورود به سایت منتقل خواهید شد و پس از ثبتنام در سایت اجازه پرداخت و ثبت دامنه را خواهید داشت.
7. مشاهده دامنه ثبت شده در پنل کاربری
پس از پرداخت و ورود به پنل کاربری میتوانید دامنههای ثبت شده خود را در قسمت دامنهها مشاهده کنید.
همچنین برای تغییر تنظیمات دامنه میتوانید روی گزینه عملیات کلیک کرده و وارد تنظیمات دامنه شوید. تغییر اطلاعات DNSها برای اتصال دامنه به هاست از اینجا نیز قابل انجام است.