صفحه خطای 404

صفحه خطای 404 چیست؟

تیکو – احتمالا برای شما هم پیش آمده که هنگام مراجعه به برخی از صفحات سایت، آن صفحه را پیدا نمی‌کنید. در این مواقع به احتمال زیاد با صفحه‌ای به نام صفحه خطای 404 روبرو می‌شوید. در این مقاله قصد داریم ببینیم که صفحه 404 چیست و چگونه می‌توانیم از آن استفاده بهینه کنیم؟

چرا خطای 404 رخ می‌دهد؟

در ابتدای مقاله اجازه دهید ببینیم دلیل بروز این خطا چیست؟ هنگامیکه کاربران آدرسی را در مرورگر تایپ می‌کنند در واقع درخواستی را برای پیدا کردن آن آدرس به سرور ارسال می‌کنند. سرور نیز به این درخواست، پاسخ می‌دهد. حال اگر کاربری آدرسی را تایپ کند که آن آدرس وجود نداشته باشد، سرور در پاسخ صفحه خطای 404 را به نمایش می‌گذارد.

صفحه خطای 404 چیست؟

همانطور که می‌دانید درخواست‌های ارسالی به سرور شامل کدهای برنامه‌نویسی هستند. به این نوع کدهای ارسالی اصطلاحا HTTP Response Codes گفته می‌شود و شامل عدد 100 تا 599 است که هر کد معنای خاص خود را دارد. کد 404 نیز به معنای وجود نداشتن صفحه مورد نظر کاربر یا ربات‌های موتورهای جستجو است.

عامل بروز خطای 404 چیست؟

بیشترین عامل به وجود آمدن خطای 404 کاربران یا ربات‌ها هستند. چرا که تا زمانی که کاربر یا رباتی آدرس اشتباهی را وارد نکند، با صفحه خطای 404 روبرو نمی‌شود.

عامل دیگر، خود مدیران سایت هستند. مدیران سایت با حذف برخی از صفحات یا تغییر آدرس آنها، عامل به وجود آمدن خطای 404 می‌شوند. به عنوان مثال مدیری آدرس صفحه فروشگاه سایت خود را تغییر داده، اما فراموش کرده این آدرس را در منو یا فهرست سایت هم تغییر دهد. در نتیجه وقتی کاربری از منو، بر روی فروشگاه کلیک کند با صفحه خطای 404 روبرو خواهد شد.

آیا صفحه خطای 404 رابطه‌ای با امنیت سایت دارد؟

پاسخ این سوال بله است. شاید بسیاری از افراد و متاسفانه برخی از طراحان سایت به این نکته توجه نکرده باشند که این صفحه نقش بسیار مهمی در امنیت سایت دارد. البته ما در «دوره طراحی سایت و فروشگاه اینترنتی بدون کدنویسی» اهمیت صفحه خطای 404 در تامین امنیت سایت را توضیح داده‌ایم. اما اجازه دهید در این مقاله نیز این موضوع را بازگو کنیم.

صفحه خطای 404 چیست؟

یکی از روش‌های نفوذ به سایت امتحان کردن آدرس‌های مختلف از سایت توسط هکرهاست تا بتوانند فایل‌های ناامنی را پیدا کنند که نفوذ خود را از طریق آن انجام دهند. برای این کار هکرها اقدام به تست و آزمایش آدرس‌های مختلف در یک سایت خاص می‌کنند. پس قطعا به تعداد دفعات زیادی با صفحه خطای 404 روبرو خواهند شد. پس تعداد درخواست‌های منجر شده به نمایش صفحه خطای 404 توسط یک هاست یا IP نشان دهنده این است که فردی قصد نفوذ در آن سایت را دارد.

برای جلوگیری از اقدامات این دسته از افراد باید IP آنها توسط مدیران سایت بلاک شود. ما نحوه بلاک کردن این افراد را در جلسه امنیت دوره آموزشی طراحی سایت و فروشگاه اینترنتی بدون کدنویسی به طور مفصل شرح داده‌ایم.

چطور کاربران با صفحه 404 مواجه نشوند؟

در پاسخ به این سوال باید بگویم متاسفانه این امکان وجود ندارد. بروز خطای 404 امری اجتناب‌ناپذیر در دنیای وب است. اما به عنوان مدیر سایت می‌توانید احتمال مواجه شدن کاربران با این صفحه را کمتر کنید.

به همین منظور بهتر است در مرحله اول حدالامکان صفحه‌ای از سایت خود را حذف نکنید. بهتر بگویم صفحه‌ای ایجاد نکنید که مجبور شوید بعدها آن را حذف کنید. در مرحله دوم نیز توصیه ما این است که تغییری در آدرس صفحات سایت خود به وجود نیاورید.

صفحه خطای 404 چیست؟

اما اگر به هر دلیلی مجبور به این کار شدید بهتر است هر صفحه‌ای که حذف می‌شود، آدرس آن به یک صفحه مرتبط ریدایرکت شود. صفحه‌ای که آدرس آن تغییر می‌کند نیز به آدرس جدید ریدایرکت شود.

همچنین بهتر است لینک‌های شکسته در وب‌سایت خود نداشته باشید. از ابزار Google Search Console می‌توانید برای بررسی سلامت لینک‌ها و پیدا کردن لینک‌های شکسته سایت خود استفاده کنید.

چطور از صفحه خطای 404 به نفع خود استفاده کنیم؟

شما در هر حال به طراحی یک صفحه خطا احتیاج دارید، چرا که همانطور که گفتیم مواجه شدن کاربران با این خطا اجتناب‌ناپذیر است. اما باید با بازطراحی این صفحه، به صورت هوشمندانه از آن به نفع خود استفاده کنید.

در واقع باید به عنوان مدیر سایت این صفحه را فرصتی عالی برای هدایت کاربران ببینید و از آن به نحو احسن استفاده کنید. لازم است مطمئن شوید کاربران با رخ دادن خطای 404 بازهم در سایت شما خواهند ماند و آن را ترک نمی‌کنند. این کمترین کاری است که باید انجام دهید.

صفحه خطای 404 چیست؟

صفحه خطای 404 را بازطراحی کنید

مواجه شدن کاربران با صفحه خطای 404 اتفاق خوشایندی برای آنها نیست. اما مواجه شدن آنان با صفحه پیش‌فرض این خطا که هیچ مسیر بازگشت یا محتوای خاصی ندارد، بسیار ناخوشایندتر است. شاید بتوان گفت هیچ چیز بدتر از دیدن صفحه پیش‌فرض این خطا برای کاربران نیست.

برای بازطراحی این صفحه نیاز است مواردی را رعایت کنید تا باعث شود کاربران سایت شما را ترک نکنند.

1. توضیح دهید که چه مشکلی پیش آمده است

بهتر است به کاربران خود در یک یا دو جمله، علت ایجاد مشکل در صفحه را توضیح دهید. به هر حال کاربران حق دارند که بدانند برای چه با این صفحه مواجه شده‌اند.

2. صفحات 404 را پیدا و ریدایرکت کنید

احتمالا در سایت شما صفحات 404 وجود دارد که در بخشی از سایت شما پنهان شده‌اند. برای پیدا کردن این صفحات از ابزار Google Search Console استفاده کنید. این صفحات را شناسایی کرده و با ریدایرکت کردن آنها تعداد صفحات 404 را به حداقل برسانید.

صفحه خطای 404 چیست؟

3. تطابق طراحی صفحات 404 را با طراحی سایت خود بسنجید

مواجه شدن کاربران با صفحاتی که هیچ نشانه‌ای از طرح اصلی سایت شما ندارد ممکن است خیلی به مذاق آنان خوش نیاید. سعی کنید صفحات 404 شما شامل هدر و فوتر سایت‌تان باشد. همچنین در طراحی که برای این صفحات دارید از رنگ اصلی سایت خود و گرافیکی منطبق بر فعالیت کاری خود استفاده کنید.

به عنوان مثال اگر سایتی در زمینه فروش پوشاک و لباس دارید می‌توانید از تصویری استفاده کنید که شخصی در کمد لباس به دنبال لباسی می‌گردد و آن را پیدا نمی‌کند.

4. از لحن دلجویانه استفاده کنید

می‌توانید در ابتدای توضیحات این صفحه از کلماتی مانند متاسفیم، با عرض پوزش یا نظیر اینها استفاده کرد. به هر حال کاربری که با این صفحه مواجه شده، احساس خوبی ندارد چرا که مطلب مورد نظر خود را پیدا نکرده است. ما باید با بکار بردن کلمات عذرخواهانه، به دنبال دلجویی از او باشیم.

5. همیشه راه بازگشت را باز بگذارید

اگر پیشنهاد جایگزینی برای کاربرانی که با این صفحه مواجه می‌شوند نداشته باشید، آنها سایت شما را ترک خواهند کرد. بهتر است از کادر جستجو، پیشنهاد مقاله یا محصول و نوار آدرس‌دهی برای دسترسی به بخش‌های مختلف سایت غافل نشوید. همچنین راهی برای برقراری ارتباط با تیم پشتیبانی را نیز فراموش نکنید.

صفحه شما یافت نشد

6. شوخی را جدی بگیرید

به احتمال زیاد وقتی کاربری با صفحات خطای 404 مواجه می‌شود، احساس ناراحتی و ناخوشایندی به او دست خواهد داد. پس سعی کنید با استفاده از تصاویر یا ویدئوهای بازمزه و جذاب کمی از ناراحتی او کم کنید.

با بکار بردن خلاقیت می‌توانید به جای صفحه خسته کننده و کسل‌آور، صفحه‌ای جذاب و شاد طراحی کنید که به خنداندن مخاطب کمک کند.

کلام آخر

تحقیقات نشان می‌دهد سه چهارم افرادی که با صفحه خطای ۴۰۴ مواجه می‌شوند از سایت شما خارج خواهند شد. این یعنی شما شانس بسیاری کمی برای نگه داشتن افراد در سایت دارید. پس باید در طراحی مجدد این صفحه میزان شانس خود را بالاتر ببرید.

اگر موارد گفته شده در این مقاله را رعایت نکنید یا از خود خلاقیت جدیدی بروز ندهید مطمئنا کاربران با بازگشت به صفحه جستجوی موتورهای جستجو در سایت‌های دیگری برای یافتن مطالب مورد نظرشان تلاش خواهند کرد. پس فراموش نکنید با کمی وقت گذاشتن و دادن شانس مجدد به کاربران، می‌توانید از صفحه خطای 404 به نفع خود استفاده کنید.

حالا دوست دارم بشنوم: شما چه پیشنهادی برای بهبود صفحه خطای 404 سایت دارید؟ در بخش دیدگاه‌ها در پایین این مقاله، نظرات خود را برای ما بنویسید.

این مطالب را هم حتما بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این پیشنهاد یکبار برای شما نمایش داده می‌شود.

اگر کودک 3 تا 7 سال دارید…

حیوانات را به خانه ببرید!!!

هدیه‌ای ارزان و مناسب برای کودکان، دوستان و آشنایان

همین حالا رایگان امتحان کنید