نرم افزار فتوشاپ این توانایی و قابلیت را دارد که تصاویر یا گرافیکها را در فرمتهای فایل مختلفی ذخیره کرده یا خروجی بگیرد. این فرمتها برای اهداف مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند. برای نمونه تصاویری که در وبسایتها استفاده میشوند عموماً باید کوچک و کم حجم باشند تا با سرعت بالایی بارگذاری یا لود شوند. در حالی که تصاویر رندرینگ محصول 3 بعدی باید دارای وضوح بالاتری باشند و جزییات زیادی را به نمایش بگذارند.
برخی تصاویر ممکن است صرفاً شامل پیکسلهای تصویری باشند در حالی که برخی دیگر از فرمتها شامل ترکیبی از اطلاعات پیکسلی و برداری هستند. چندین فرمت فایل نیز هستند که از فناوریهای فشردهسازی برای کاهش اندازه تصاویر استفاده میکنند و گزینههای خاص فشردهسازی عامدانه بخشهایی از دادههای تصاویر را حذف میکنند تا اندازه فایل نهایی کاهش یابد. برای حفظ همه قابلیتهای فتوشاپ از قبیل جلوهها، ماسکها و لایهها باید از فرمت فایل فتوشاپ یعنی PSD استفاده کنید.
در ادامه به معرفی برخی از فرمتهای رایج فایل که فتوشاپ قابلیت باز یا ذخیره کردن آنها را دارد میپردازیم:
فرمت فتوشاپ (PSD)
این فرمت، فرمت پیشفرض و اختصاصی نرمافزار فتوشاپ است و میتواند تا 2 گیگابایت حجم و تا 300 هزار پیکسل اندازه یا ابعاد داشته باشد. تنها فرمت PSD این قابلیت را دارد که همه اجزای تصویر یا گرافیک را در خود ذخیره کند. به این معنی که هر زمان یک فایل را با این فرمت ذخیره میکنیم، فایل کاملا لایهباز خواهد بود و دوباره میتوان تمامی قسمتهای آن را ویرایش کرد.
فرمت سند بزرگ (PSB)
ممکن است سوالی برای کاربران پیش بیاید که اگر حجم فایل ما بیش از 2 گیگابایت شد باید چه کرد؟ پاسخ آن فرمت فایل PSB است که میتواند اندازهای بزرگتر از 2 گیگابایت داشته باشد و از تصاویری با ابعاد تا 300 هزار پیکسل پشتیبانی کند به طوری که لایهها و فیلترهای روی تصویر دچار تغییر نشده و حفظ میشود.
فرمت فایل تصویر برچسبگذاری شده (TIFF)
این فرمت که در صنعت چاپ و نشر بسیار پر کاربرد است در واقع فایل Bitmap انعطافپذیری است که از سوی اپلیکیشنها و پلتفرمهای رایانهای زیادی پشتیبانی میشود. رنگهای CMYK ،RGB ،grayscale و indexed در این فرمت پشتیبانی میشوند. اگر نمیدانید این مدهای رنگی چه چیزی هستند در مقاله مدهای رنگی در فتوشاپ این موارد را توضیح دادهایم. سندهای TIFF دارای اندازه 4 گیگابایت هستند. اگر یک فایل TIFF را در اپلیکیشن دیگری باز کنید، معمولاً تصویر مسطح شده ارایه میشوند، هر چند که اطلاعات لایهها در آن قرار دارد چرا که از الگوریتم فشردهسازی بدون افت کیفیت بهره میبرد، به همین دلیل حجم نسبتا بالایی دارد. در فایلهای TIFF اطلاعات اضافی یا Metadata مانند برچسبها، لایهها و میزان شفافیت یا Transparency نیز ذخیره میشود اما اغلب مرورگرهای اینترنت از این فرمت پشتیبانی نمیکنند و برای نمایش آنها در مرورگر نیازمند پلاگین یا افزونه هستیم.
گروه مشترک متخصصان عکاسی (JPEG یا JPG)
این فرمت که امروزه بیشترین مورد استفاده را دارد در واقع یک تکنیک برای فشردهسازی تصاویر است و غالباً برای تصاویر با طیف رنگی پیوسته برای سندهای HTML استفاده میشود. این فرمت از حالتهای رنگی grayscale ،RGB و CMYK پشتیبانی و همه اطلاعات رنگی درون تصاویر RGB را حفظ میکند، گر چه اندازه فایل را از طریق حذف اطلاعات برخی دادههای انتخابی کاهش میدهد. یک فایل JPEG به طور خودکار در زمان باز شدن فایل از حالت فشرده خارج میشود اما الگوریتم فشردهسازی این فرمت باعث افت کیفیت تصویر میشود. نکته مهمی که باید بدانید این است که تفاوتی بین پسوند jpg. و jpeg. وجود ندارد.
فرمت فایل RAW
فایلهای RAW که بیشتر توسط عکاسان حرفهای مورد استفاده قرار میگیرند نوعی فایل هستند که به علت ثبت محدوده رنگی نسبتاً بیشتری و نیاز به پردازش کمتر توسط دوربین، در پاسخ به محدودیتهای فرمت فایل JPEG طراحی شدند. این فرمت که بسیار انعطافپذیر است میتواند اندازهای بزرگتر از 2 گیگابایت داشته باشند و برای انتقال تصاویر بین رایانهها یا اپلیکیشنها مورد استفاده قرار میگیرد. این فرمت از تصاویر CMYK ،RGB و grayscale پشتیبانی میکند. با این حال فایل باید پیش از ذخیره مسطحسازی شود، یعنی اطلاعات لایهها از دست میرود. در این فرمت از فرمتهای فایل در فتوشاپ، دست عکاس در مرحله پردازش و ویرایش عکس کاملاً باز است.
فرمت مبادله گرافیک (GIF)
گیف یا جیف که امروزه به طور گسترده در وب و نرمافزارهایی مانند تلگرام مورد استفاده قرار میگیرند، تصاویر ثابت یا متحرک بدون صدا و با تکرار خودکار هستند و اغلب برای نمایش گرافیکهایی با رنگ اندیسگذاریشده درون یک سند HTML به کار میروند. با اینکه برخی فرمت JPG را بهترین فرمت برای تصاویر میدانند، اما وقتی که تصاویر سایز کوچکی داشته باشیم و تعداد رنگهای به کار رفته نیز در آنها کم باشد این فرمت میتواند تصویری با کیفیت بالاتر و حجم بسیار کمتری در مقایسه با فرمت JPG، به ما بدهد. GIF به خاطر پشتیبانی از تعداد رنگهای کم و الگوریتمهای فشرده سازی قوی، حجم تصویر خروجی بسیار پایینی دارد و زمان انتقال فایل را کاهش میدهد. این فرمت فایل از کانالهای آلفا پشتیبانی نمیکند.
گرافیک شبکه قابل حمل(PNG)
این فرمت که خیلی زیاد توسط طراحان وب و گرافیستها مورد استفاده قرار میگیرد، امکان بزرگی به صورت فشردهسازی بدون اتلاف دادهها را ارایه میکند. این فرمت به دو صورت PNG-8 و PNG-24 میتواند اطلاعات تصاویر را در خود ذخیره کند. PNG-8 تعداد رنگهای خیلی کم (تا 256 رنگ) و PNG-24 تعداد رنگهای بسیار زیاد (16 میلیون) را در خود ذخیره میکنند. همچنین این فرمت شفافیت را در هر دو تصاویر RGB و grayscale حفظ کرده و از تصاویر در حالتهای رنگیindexed color ،grayscale ،RGB و bitmap پشتیبانی میکند اما از CMYK پشتیبانی نمیکند زیرا برای استفاده در فرمتهای چاپی طراحی نشدهاند. این فرمت بهترین گزینه برای ذخیره کردن لوگو و تصاویری میباشد که دارای حالت ترنسپرنت با رنگهای بسیار زیادی هستند.
فرمت سند قابل حمل (PDF)
فرمت فایل PDF که به عنوان آخرین فرمت از فرمتهای فایل در فتوشاپ به آن میپردازیم، مربوط به اسنادی است که میتواند شامل متن و تصویر بوده و قابل حمل باشد. در این فرمت میتوان تصویر، متن و نوشته، فونت و استایل مشخص، گرافیکهای برداری و bitmap و … را با دقت بالایی ذخیره کرد تا بدون هیچ وابستگیای به سخت افزار، نرم افزار باز کننده و سیستم عامل و بدون کوچکترین تغییری در ساختار، نشان داده شود.
همچنین PDF قابلیت نگهداری لینک را نیز درون خود داراست و تصاویر تا 16 بیت در هر کانال را میتوان بدون افت کیفیت در این فرمت ذخیره کرد.
فرمت سند قابل حمل (WebP)
فرمت فایل WebP یک فرمت تصویری رایج است که توسط شرکت گوگل توسعه داده شده است. این فرمت تصویری برای کاهش حجم فایلها و حفظ کیفیت تصاویر به کار میرود. WebP از الگوریتمهای فشردهسازی تصویری پیشرفتهای استفاده میکند که به کاربران اجازه میدهد تصاویر با کیفیت بالا را با حجم کمتر ذخیره و منتقل کنند. اگر شما هم در حوزه طراحی سایت کار میکنید وقتش رسیده که به سمت استفاده از این فرمت در وبسایتهای خود بروید.