تیکو – شما برای راهاندازی سایت خود باید قدمهای مختلفی را طی کنید. ما پیش از این در مقالات «اولین قدم برای داشتن سایت» و «داشتن هاست، دومین قدم برای راهاندازی سایت»؛ دو قدم مهم برای شروع داشتن سایت را توضیح دادیم. همچنین در مقاله «سیستم مدیریت محتوا» به سومین قدم در راهاندازی سایت اشاره کردیم. امروز قصد داریم با معروفترین سیستمهای مدیریت محتوا آشنا شده و ویژگیهای آنها را بررسی کنیم.
همانطور که در مقالات قبل یادآور شدیم، سیستم مدیریت محتوا یا همان CMS نرمافزاری است که با استفاده از آن میتوانیم به صورت گرافیکی و بدون نیاز به دانش برنامهنویسی محتوای سایت خودمان را ایجاد، بروزرسانی، مدیریت و طبقهبندی کنیم. این سیستم دارای انواع مختلفی است که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم:
انواع سیستمهای مدیریت محتوا
سیستم مدیریت محتوا دارای تنوع مختلفی هستند ولی به طور کلی به دو دسته سیستم مدیریت محتوا متنباز (Open Source) و اشتراکی (Software As A Service یا به اختصار SAAS) تقسیم میشوند:

سیستم مدیریت محتوای متنباز:
نرمافزارهای هستند که به صورت رایگان و قابل دسترس بوده و قابلیت تغییر و توسعه را دارند. یعنی هر کاربری با دسترسی داشتن به کدها میتواند به راحتی تغییراتی را در سایت خود به وجود بیاورد.
به طور معمول کاربران از قالببندیهای آماده برای تغییر و توسعه سایت خود استفاده میکنند. این در دسترس بودن کدها برای کارشناسان و کاربران جهان باعث میشود که هر روز افزونههای زیادی برای آنها ارایه شود.
شاید تصور کنید کار کردن با این نوع سیستمهای مدیریت محتوا سخت و پیچیده بوده و نیازمند برنامهنویسی است. اما نگران نباشید، شما تنها در صورتی نیاز به کدنویسی دارید که بخواهید سایت خود را برای کسب و کارهای بزرگ شخصیسازی کنید. به عبارت دیگر استفاده از اکثر قابلیتهای سیستمهای مدیریت محتوای متنباز بسیار ساده بوده و نیازمند برنامهنویسی نیست.
در ادامه چند نمونه از معروفترین سیستمهای مدیریت محتوا متن باز را به شما معرفی خواهیم کرد.
سیستم مدیریت محتوای اشتراکی:
سیستم مدیریت محتوای اشتراکی (سایتساز) هم مانند سیستمهای متنباز عمل میکنند ولی در آنها کدها برای کاربران در دسترس نمیباشد. برای راهاندازی سایت با این سیستمها، باید از شرکتهای ارایه دهنده، اشتراکهای ماهانه، سالانه یا سایر بستههای اشتراکی را خریداری کنید.
هزینه اشتراک این نوع از سیستمهای مدیریت محتوا شامل هزینه طراحی قالب، هزینه هاست، هزینه پشتیبانی و … میباشد. شرکتی که شما اشتراک خود را از آن تهیه کردهاید، همه این امکانات را برای شما فراهم میکند.
معروفترین سیستمهای مدیریت محتوای متنباز:
1.وردپرس:

محبوبترین و معروفترین سیستم مدیریت محتوا که خیلی از سایتها از آن استفاده میکنند، وردپرس است. سرعت بالای آن در راهاندازی و نصب، رایگان بودن، حجم کم، داشتن افزونههای زیاد، سازگاری با موتورهای جستجوگر، استفاده راحت از آن ویژگیهای خوب این سیستم میباشد.
این سیستم برای سایتهای خبری یا سایتهایی با قالب محتوایی مناسب است. ولی برای فروشگاههای بزرگ آنلاین و سایتهایی که در فکر گسترش سایت خود هستند مناسب به نظر نمیرسد. چون باید از افزونههای متعددی استفاده کنند که با سنگینی سایت و در نتیجه کاهش سرعت و ترافیک آن همراه خواهد شد.
2.جوملا:

این نوع از سیستم مدیریت محتوا رقیب سرسخت وردپرس است. این سیستم هم برای سایت با قالب محتوا و هم برای فروشگاههای بزرگ آنلاین مناسب است. از ویژگیهای خوب آن میتوان به سرعت بالای راهاندازی و نصب، داشتن بیش از 6000 افزونه و رایگان بودن آن، اشاره کرد. ولی جوملا برای افراد مبتدی و تازه کار پیچیدگیهایی به همراه دارد و کاربر پسند نیست و در مقایسه با سایر سیستمها قالب قوی کمتری را دارد.
3. دروپال:

این سیستم مدیریت محتوا مورد توجه طراحان و متخصصان است، چون قالببندی کمی دارد و کاربران کمی از آن استفاده میکنند. ولی افراد حرفهای با تخصصی که دارند میتوانند سایت قوی و ایمنی را برای خود طراحی کنند. سرعت بالا، توسعهپذیری فوقالعاده، امنیت بالا و پشتیبانی محکم، از ویژگیهای دروپال میباشد.
از معایبی که به این سیستم وارد است؛ به دلیل پیچیدگیهایی که دارد برای سایتهای ساده و مبتدی مناسب نیست و قالب آماده کمی را داراست.
4. پیاچپی نیوک:

یکی از قدیمیترین سیستمهای مدیریت محتوا است که حتی قبل از وردپرس و جوملا مورد استفاده بوده است. ولی به مرور زمان و در رقابت با سیستمهای مختلف بروزرسانی کمتری را انجام داده است و مشکلاتی در زمینه امنیت و سرعت هم دارد. به همین دلایل افراد وکاربران کمی از آن استفاده میکنند. نصب و راهاندازی رایگان، مشاهده لحظهای همه صفحات، امکان دستهبندی لینک ها و مدیریت آنها، نظرسنجی آسان، کنترل و نظارت بر اعضای سایت از ویژگیهای این سیستم میباشد.
5.مجنتو:

این نوع از سیستم مناسب برای فروشگاههای بزرگ آنلاین است و اکثر کسب و کارهای اینترنتی به این سیستم رو آوردهاند. مجنتو میتواند نیازهای فروشگاههای بزرگ را پاسخ دهد و فروش پیچیده را هم میتواند انجام دهد. انعطافپذیری بالا، سرعت بالای لود شدن، بهینه برای موتورهای جستجوگر از ویژگیهای این سیستم است.
6. پرستاشاپ:

یکی دیگر از معروفترین سیستمهای مدیریت محتوا است که مشهور به فروشگاهساز میباشد. فروشگاههای متعدد کوچک و بزرگ در کل جهان از آن استفاده میکنند. نصب سریع و رایگان، متناسب بودن با فروشگاههای چند زبانه، متناسب بودن با واحد پولهای مختلف، انعطاف و توسعهپذیری بالا، بهینه برای موتورهای جستجوگر، سیستم انبارداری و حسابداری و مدیریت مشتریان، از ویژگیهای این سیستم میباشد.
البته سیستمهای دیگری در این زمینه در حال فعالیت هستند که از جمله آنها میتوان به اپنکارت، توماتوکارت، تایپو3 و … اشاره کرد. اما ما در اینجا به بررسی معروفترین سیستمهای مدیریت محتوا پرداختیم.
معروفترین سیستمهای مدیریت محتوای اشتراکی
1. سایتساز ویکس:

این سیستم سایتساز به صورت رایگان میباشد. با این برنامه به راحتی میتوان با درگ و دراپ کردن سایت خود را طراحی کرد. سایت ساز ویکس برای کاهش هزینههای خود تبلیغاتی را در بالا و پایین صفحات سایت قرار میدهد. دراین سیستم نمیتوان از دامین خود استفاده کنید و همچنین از افزونههای گوگل آنالیتیکس و فروشگاه پشتیبانی نمیکند.
2. سایتساز اسکویر اسپیس:

این سیستم هم مانند ویکس است ولی به صورت رایگان نمیباشد و باید هزینه اشتراکی با در نظر گرفتن امکانات مورد نیاز به صورت ماهانه پرداخت کنیم. اسکویر اسپیس پشتیبانگیری ندارد و نسبت به ویکس قالبهای کمتری دارد.
البته سایتسازهای ایرانی زیادی نیز وجود دارند که در حال حاضر در حال فعالیت میباشند و میتوانید با یک جستجوی ساده در گوگل به آنها دسترسی داشته باشید.
کلام آخر:
در این مقاله با معروفترین سیستمهای مدیریت محتوا آشنا شدیم. در کل میتوان گفت سیستم وردپرس در مقایسه با سیستمهای مختلف کاربردیتر میباشد.
ناگفته نماند که انتخاب CMS و استفاده از آنها به خیلی از مسایل از قبیل: نوع فعالیتی که در سایتتان انجام میدهید، امکانات مورد نیازتان و کاربران بستگی دارد. پس بهتر است قبل از راهاندازی سایت خود یک لیست از نیازها و انتظارات خود را آماده کنید. همچنین از متخصصان در این زمینه مشورت بگیرید تا بعد از طراحی و راهاندازی سایت، نیازی به استفاده از سیستمهای دیگر یا طراحی دوباره نباشد.
اگر تجربه کار کردن با هر یک از این سیستمهای مدیریت محتوا را دارید در قسمت نظرات، با دیگران به اشتراک بگذارید تا آنها نیز بتوانند تصمیم درستی بگیرند.